• Bild 1
  • Bild 2
  • Bild 3

Årets affärskvinna inom svensk sportbransch

FINALISTERNA TILL ÅRETS AFFÄRSKVINNA 2020 ÄR KLARA! Svenskt Sportforum och juryn är glada att återigen kunna presentera tre starka finalister. Även i år kommer vinnaren få sitt pris på ett coronasäkert sätt. Datum är inte bestämt än men det kommer ske i maj.

Det kvinnliga nätverket Divas har som mål att få fler kvinnor att ta sig till toppen i sportbranschen. Som ett led i detta instiftade Divas 2011 ett nytt pris, som årligen delas ut till en kvinna på en topp-position i svenska sportbranschen.

Finalister 2020
Ulrika Björk, VD, Polygiene
Sara Molnar, VD, Peak Performance
Daniella Johansson, E-commerce manager, Didriksons

Tidigare vinnare av priset
2019: Christiane Dolva Törnberg, Head of CSR, Fjällräven
2018: Annika Mustalahti, Nordic eTailing Manager, adidas
2017: Pernilla Nyrensten, VD, Revolutionrace AB/Fritidsfabriken
2016: Ulrika Skoghag, VD/ägare, Daily Sports AB
2015: Janicke Blomsnes, vice VD, XXL Sport AB
2014: Ulrika Lindgren, logistikchef, Sportamore AB
2013: Tina Rolén, marknadsdirektör, adidas AB
2012: Kajsa Claesson, försäljningschef, Stadium AB
2011: Eva Karlsson, VD, Houdini Sportswear AB
(Titel/företag vid tiden för utnämningen)

Jury
Juryn består av Rachael Blaxland (HuginBiz), Nicolas Jändel (Sportfack), Martin Willners (branschprofil), Sara Davidsson (PerformIQ) och juryordförande Claes Forsberg (Svenskt Sportforum).

Kriterier
Den kvinna som får utmärkelsen ska:

  • verka på den svenska sportbranschen (ej idrottsligt, utan inom näringsdelen av sportbranschen)
  • ha uppnått mycket goda resultat i sin verksamhet och/eller som genomfört förändringar som kommer att ha stor positiv betydelse för företagets fortsatta tillväxt och lönsamhet
  • främja andra kvinnors karriärmöjligheter i det företag man verkar på
  • ej ha fått utmärkelsen tidigare


Mer om tidigare vinnare:

Vinnare 2019
Årets affärskvinna 2019: Christiane Dolva Törnberg, CSR-ansvarig, Fjällräven

Juryns motivering:
"En klok, ödmjuk och kommunikativ chef för en av nutidens viktigaste frågor, även för företag. En röst som branschen lyssnar på - och många utanför branschen också för den delen. Hon har gjort hela skillnaden för hur företaget jobbar med hållbarhet. En förutsättning för mycket av företagets utveckling och profil idag. Årets affärskvinna inom svensk sportbransch 2019, är Christiane Dolva Törnberg, Head of CSR på Fjällräven."

Vinnare 2018
Årets affärskvinna 2018: Annika Mustalahti, Nordic eTailing Manager, adidas

Juryns motivering:
"Klok, ung och mycket motiverad har hon avancerat otroligt snabbt inom svensk sportbransch. Med skickligt ledarskap och stort fokus på både kunder och medarbetare har hon utvecklat och skapat stark tillväxt inom ett nytt koncept och affärsområde som också uppmärksammats internationellt. Årets affärskvinna inom svensk sportbransch 2018, är Annika Mustalahti, Nordic eTailing Manager på adidas."

Vinnare 2017

Årets affärskvinna 2017: Pernilla Nyrensten, VD, Revolutionrace AB/Fritidsfabriken

Juryns motivering:
"Med passion, målmedvetenhet och en stark personlighet kombinerat med modern digital strategi och tydligt fokus på nöjda kunder har hon lyckats få ett nystartat företag att på bara fyra år växa mycket snabbt och uppnå god lönsamhet. Årets affärskvinna inom svensk sportbransch 2017, är Pernilla Nyrensten, VD och grundare av Revolutionrace/Fritidsfabriken."

Vinnare 2016
Årets affärskvinna 2016: Ulrika Skoghag, VD och ägare på Daily Sports

Juryns motivering:
"Genom ett konsekvent arbete har hon tagit familjeföretaget från att vara en nischaktör till att konkurrera med de stora varumärkena. Hon har ett strategiskt affärstänk som hon kombinerar med mod, stort engagemang och tydligt ledarskap för att utveckla alla anställda och sitt företag. Inget lämnas åt slumpen för Årets affärskvinna inom svensk sportbransch 2016, som är Ulrika Skoghag, VD och ägare på Daily Sports."

Vinnare 2015
Årets affärskvinna 2015: Janicke Blomsnes, vice VD på XXL

Juryns motivering:
"Som främsta kulturbärare och utbildningsansvarig har hon, och därmed företaget, visat på vikten av en stark kultur och utbildning för tillväxt på en konkurrensutsatt marknad. Med sin breda kompetens och enorma engagemang har hon varit en väldigt stark motor under företagets framgångsrika resa inom sport-Sverige. Årets affärskvinna inom svensk sportbransch 2015 är Janicke Blomsnes, vice vd, XXL."

Vinnare 2014
Årets affärskvinna 2014: Ulrika Lindgren, logistikchef på Sportamore

Juryns motivering:
"Hon har på fem år byggt upp en organisation med närmare 80 anställda och har en nyckelroll i företaget och dess framgång och utveckling. Hon driver sin avdelning med tydlig vision och socialt engagemang, där hon låter unga människor, inte minst kvinnor, få ta plats och ansvar. Årets affärskvinna inom svensk sportbransch 2014 är Ulrika Lindgren, Sportamore."

Vinnare 2013
Årets affärskvinna 2013: Tina Rolén, marknadsdirektör på adidas AB

Juryns motivering:
"Hon har med stor varumärkeslojalitet, passion och långsiktigt arbete lyckats bygga ett av Sveriges starkaste marknadsteam och förflytta företagets position ytterligare framåt. Hon har ett stort affärssinne och en förmåga att kunna fokusera på det som är viktigt, är oerhört strategiskt inriktad men har samtidigt en stor kompetens i det dagliga arbetet."

Vinnare 2012
Årets affärskvinna 2012: Kajsa Claesson, försäljningschef på Stadium AB

Juryns motivering:
"En skicklig ledare som åtnjuter stor respekt i sitt team likväl som i hela Stadiumkoncernen, med den ovanliga men starka kombinationen av skarp analysförmåga och enastående handlingskraft. Hon tar ansvar och "ser till att det blir gjort". En kvinna som genom engagemang, kompetens och affärsmässighet medvetet jobbat sig upp i en utmanande och krävande miljö."

Vinnare 2011
Årets affärskvinna 2011: Eva Karlsson, VD för Houdini Sportswer AB

Juryns motivering:
"Genom att ta företaget från att vara ett bland många, till en framstående aktör på den svenska sportmarknaden har hon visat att hon väl uppfyller de affärsmässiga kraven vi har på pristagaren. Att inte minst de kvinnliga anställda hyllar hennes ledaregenskaper och förmåga att entusiasmera övertygar oss om att hon är en värdig vinnare av priset. Årets kvinna inom svensk sportbransch 2011 är Eva Karlsson, VD för Houdini Sportswer AB"

Samarbetspartner:
Priset Årets Affärskvinna inom svensk sportbransch delas ut i samarbete med PerformIQ, ett rekryteringsföretag som jobbar med idrottens värderingar. Läs mer om PerformIQ på deras hemsida.

Performiq logga

Vår verksamhet

Divas

Det första kvinnliga nätverket inom svensk sportbransch

Våra medlemmar

Se här vilka företag som är medlemmar i Svenskt Sportforum