• Bild 1

Friluftsdagstipendiet 2020

Svenskt Sportforum och Svenska Skidanläggningars Organisation i samarbete med Svenska Idrottslärarföreningen har sedan 2009 delat ut stipendier till ett antal skolklasser som får uppleva en härlig dag i skidbacken.

Bakgrund

Vi har under ett antal år sett en markant minskning av antalet friluftsdagar i skolan. Faktum är att enligt RF:s undersökningar har antalet friluftsdagar minskat stadigt sedan slutet av 70-talet och den utvecklingen har fortsatt sedan de statliga regleringarna tagits bort.

Idrottslärarkåren har enligt Skolverket kursmål för ämnet Idrott & Hälsa att nå upp till. Man skall värna om ämnets anknytning till de starka kulturella traditioner som finns i Sverige när det gäller att vistas i naturen. Här har man hamnat i en omöjlig sits. Planering och genomförande av friluftsdagarna är inte längre en självklarhet i deras tjänstgöring. Konsekvensen blir att varken innehåll eller kvalitet kan garanteras.

Vi har därför beslutat att göra vad vi kan för att våra barn och ungdomar skall få tillbaka sina friluftsdagar. Vi instiftade därför 2009 ett stipendium med en härlig dag i skidbacken. Lokala skidbackar under Svenska Skidanläggningars Organisations försorg ställer upp med skidutrustning och skipass. Bussresa skola-skidbacke tur & retur betalas av Svenskt Sportforum.

Frågor & Svar:

Vilka är initiativtagare?

Förutom Svenskt Sportforum så står följande bakom stipendiet: Svenska Skidanläggningars Organisation (www.slao.se) som är branschföreningen för Sveriges skidbackar och liftanläggningar. Svenska idrottslärarföreningen (www.idrottslararna.se) är riksorganisationen för alla lärare inom skolämnet Idrott & Hälsa, samt Skistar (www.skistar.com) och skidleverantörerna i Svenskt Sportforum. För mer information se respektive hemsida.

Vem kan söka stipendium?
Alla skolor/klasser i årskurs 4-9. Alla med max 3 timmars restid till de deltagande skidbackarna är välkomna med en ansökan. Ansökan skall göras av behörig person på skolan; lärare, rektor, fritidsledare etc.

Deltagande skidbackar 2020

Anläggning Närmaste tätort Hemsida
Bjursås Rättvik, Falun www.bjursas.se
Branäs Torsby, Malung www.branas.se
Flottsbro Huddinge, Stockholm www.flottsbro.se
Hammarbybacken Stockholm www.skistar.com/hammarbybacken
Hassela Ski Hassela www.hasselaski.se
Hovfjället Torsby www.hovfjallet.se
Järvsöbacken Järvsö www.jarvsobacken.se
Kungsberget Sandviken www.kungsberget.se
Mullsjö Alpin Jönköping www.mullsjoalpin.se
Romme Alpin Borlänge www.rommealpin.se
Storstenshöjden Örebro www.storstenshojden.com
Säfsen Ski Resort Ludvika www.safsen.se
Tolvmannabacken Kisa www.tolvmannabacken.se
Ulricehamn Ulricehamn www.uc-skidcenter.se
Vallåsen Båstad www.vallasen.se

 

Hur tar vi ut stipendiater?
Förutom kriterierna att skolan/klassen skall ha en geografisk närhet till deltagande skidbackar och att det gäller årskurs 4-9 kommer vi att titta på var behoven är störst.

Vem tar ut stipendiater?
En grupp bestående av Robert Gustafsson (representant från leverantörerna), Claes Forsberg (branschorganisationen Svenskt Sportforum), Titti Rodling (branschorganisationen Svenska Skidanläggningar) och Helen Hedblom (Svenska Idrottslärarföreningen) utser stipendiaterna.

Vad innefattar stipendiet
?
Stipendiegruppens ambition är att dela ut mellan 10 och 20 st stipendier årligen. Varje stipendium består av skidskola (där det finns möjlighet), utrustning, skipass samt bussresa för ca. 30 st elever samt ett par medföljande (styrs av antal säten i bussen).

Ansökan friluftsdagstipendium 2020
Sista ansökningsdag var 29 november 2019. Besked kommer att skickas via mejl till alla sökande i början av januari, både till vinnarna och icke-vinnarna.

 

slaonysif69x65skistar140x31

salomon140x53atomic139x30

head140x21Ullmax

Stipendier

Ansök här

Ansök här

Sök friluftsdagstipendium för 2020 - ansökningstiden tog slut 29 november 2019.

Är du företrädare för en klass i årskurs 4-9 och vill låta eleverna uppleva en dag i skidbacken? Ansök om ett friluftsdagstipendium senast 29 november.

Våra medlemmar

Se här vilka företag som är medlemmar i Svenskt Sportforum

Kontakta oss gärna:

+ 46 8 505 865 97 (tel)