Sporthandelns försäljning minskade med 1,7 procent under tredje kvartalet

October 2023

Sportindex från branschorganisationen Svenskt Sportforum visar att sporthandelns försäljning minskade med 1,7 procent under tredje kvartalet 2023, vilket blev sjunde kvartalet i rad med negativ utveckling för sporthandeln. Värmeböljan i september blev ett sänke för sporthandeln i och med att höstförsäljningen inte tog fart ordentligt. Från och med detta kvartal ingår Sportringen, Bike Nation samt sportavdelningarna på Boozt respektive Booztlet i Sportindex.

Tredje kvartalet inleddes svagt positivt för sporthandeln, särskilt för segmentet skor som uppvisade tvåsiffriga tillväxttal i både juli och augusti. Löparskor var den största tillväxtmotorn inom segmentet.

Men september bjöd på en värmebölja som gjorde att försäljningen av höstrelaterade varor, så som jackor, inte tog fart ordentligt i sporthandeln. Försäljningen föll med 8 procent i september vilket gjorde att hela kvartalet landade på minus.

Sedan förra hösten har e-handeln uppvisat högre tillväxttal än de fysiska butikerna, men denna trend bröts under tredje kvartalet 2023 då e-handeln backade med mer än 10 procent.

Daniel Löfkvist, COO och Vice President på Stadium Group, kommenterar utvecklingen så här:

”Kvartalets första två månader var riktigt starka med bra tillväxt jämfört med föregående år, medan kvartalets sista månad var betydligt segare då vädret var utmanande för vår del. Det var för varmt för att försäljningen av höstjackor med mera skulle ta fart.”

Lars Palmgren, vd på SGN Sport Sverige, har liknande tankegångar kring vädrets påverkan.

”Kategorier som speglas av sommarens väder fick en riktigt bra utveckling under tredje kvartalet, så som skor och outdoorkläder. Det visar återigen att vädrets påverkan är starkare än den ekonomiska konjunkturen när det gäller utvecklingen för enskilda produktkategorier i sporthandeln. Nu hoppas vi på en tidig och långvinter med kyla och snö som stimulerar alla vinterkategorier.”

Sportindex utvidgas med nya aktörer

Svenskt Sportforum är glada att meddela att Sportindex nu breddas genom att omfatta fler av branschens ledande aktörer. Från och med tredje kvartalet 2023 ingår Sportringen, Bike Nation samt sportavdelningarna på Boozt respektive Booztlet i Sportindex. Detta innebär att Sportindex representerar en större del av sporthandeln och blir ännu mer träffsäker i att mäta branschens utveckling.

”Team Sportia som varit med i Sportindex sedan start är en del av SGN Sport Sverige, vilket även Sportringen och Bike Nation är. Från och med nu deltar alla tre i Sportindex. Det ger en mer komplett bild av sportbranschens utveckling eftersom vi nu kan inkludera utvecklingen för närmare 250 lokala sportbutiker”, säger LarsPalmgren, vd på SGN Sport Sverige.

Jacob Thomasen, Head of Buying på Boozt, kommenterar deras deltagande i Sportindex så här:

”Sportindex ger värdefulla insikter om den dynamiska svenska sportmarknaden, och som en framträdande aktör inom sportkategorin är vi glada att framöver kunna bidra till dessa insikter samtidigt som vi fortsätter att förstärka vår närvaro på marknaden.”


Prenumerera på Sportindex och få tillgång till all statistik!

Sportindex erbjuds i två prenumerationsalternativ: Sportindex Bas och Sportindex Premium. Sportindex Bas riktar sig till dig som behöver övergripande kunskap om hur sporthandelns utveckling medan Sportindex Premium riktar sig till dig som behöver veta allt om marknadstrenderna och vad som driver försäljning i sporthandeln. Det finns även möjlighet att få en skräddarsydd rapport efter dina behov. Läs mer och påbörja din prenumeration här. För medlemmar i Svenskt Sportforum ingår en prenumeration på Sportindex Premium.


Om Sportindex

Sportindex tas fram av branschorganisationen Svenskt Sportforum i samarbete med HUI. Syftet med Sportindex är att tillhandahålla ett trovärdigt och kvalitetssäkrat statistikunderlag som är värdefullt för en rad aktörer, exempelvis detaljister, leverantörer och tillverkare, som vill förstå marknadens utveckling och fatta informerade beslut. Sportindex publiceras fyra gånger per år och innehåller unik statistik över sporthandelns utveckling på månadsnivå. Utvecklingen i de fysiska butikerna och e-handeln särredovisas och därtill bryts utvecklingen ned på kläder, skor och utrustning samt 22 relevanta produktkategorier. Indexet baseras på validerad, anonymiserad och aggregerad försäljningsstatistik från de ledande branschaktörerna Stadium, Stadium Outlet, XXL, Intersport, Löplabbet, Team Sportia, Sportringen, Bike Nation, Decathlon, Sportshopen, SportshopenOutlet, Swedemount samt sportavdelningarna på Boozt respektive Booztlet.


För frågor gällande Sportindex och prenumeration, vänligen kontakta:

Jonas Linder
Vd Svenskt Sportforum
073-694 34 24
jonas.linder@svensktsportforum.se


För frågor gällande statistiken, vänligen kontakta:

Emelie Ekholm
Analytiker HUI Research
070-547 94 98
emelie.ekholm@hui.se